Deze website biedt ondersteuning bij het gebruik van enkele chemieleerboeken voor het Middelbaar Laboratoriumonderwijs van de uitgeverij Syntax Media.

Voor het boek 'Basischemie voor analisten' geldt dit alleen voor oudere oplagen van het boek. Vanaf 2025 is de meer uitgebreide leeromgeving van Syntax Media beschikbaar.

 

Studenten die in schooljaar 2025-2026 met Basischemie voor analisten zijn begonnen, krijgen door de activatiecode voor in het boek te gebruiken toegang tot de online leeromgeving van Syntax Media. Voor hen is deze website mlochemie.nl niet meer van toepassing.


Deze website maakt alleen gebruik van:

*  functionele cookies

*  analytische cookies


Foutendiscussie

In de laboratoriumpraktijk doe je meerdere metingen om uit de standaarddeviatie te weten te komen hoe precies de meting is. Het komt ook voor dat je niet veel metingen hebt en toch een schatting van de precisie wilt. Je kunt dan nagaan welke handelingen nodig waren en voor elke handeling de (maximale) toevallige fout schatten.  Al deze fouten tel je daarna op.

Als voorbeeld kijken we naar de bepaling van ethaanzuur in huishoudazijn door middel van titratie. We lossen circa 13 g azijn op in een maatkolf van 100 mL. Hieruit pipetteren we 25,00 mL. Dit wordt getitreerd met NaOH-oplossing.  In de rekenformule voor de uitkomst kun je zien welke grootheden (met hun toevallige fouten) een rol spelen:

massa-% ethaanzuur =  V x c x 100/4 x M/m x 100%

V is het titratievolume in mL. Hierin zit een toevallige fout van 1 á 2 druppels, dat is ongeveer 0,05 mL. Met een verbruik van 21,50 mL: 0,2%

c is de concentratie van de NaOH in de titrant. Uit eerdere metingen blijkt de fout in de orde van 0,0005 mol/L. Met c = 0,1075 komen we op 0,5%

De factor 100 komt van de maatkolf van 100 mL, op de maatkolf staat: ± 0,05 mL. Dus dat wordt 0,05%

De factor 25 komt van de pipet van 25 mL, op deze pipet staat: ± 0,02 mL. Dat geeft als procentuele fout dus: 0,08%

M staat voor de molaire massa van ethaanzuur. Deze kunnen we heel nauwkeurig vinden en heeft een verwaarloosbare fout.

m is de inweeg. In dit voorbeeld wegen we 13,6952 g azijnzuur af. Hoe precies is de inweeg? Een analytische balans is afleesbaar op 0,0001 g. Maar als je vaker hetzelfde voorwerp weegt op verschillende balansen, dan zul je zien dat de variaties groter zijn, eerder in de orde van 0,0005 g. De %-fout is dan: 0,004%.

Berekenen we het resultaat dan vinden we: 4,0537%(m/m).

* Hoe nauwkeurig is deze uitkomst? 

* Hoe gaan we afronden?

 We zetten de getallen in een tabel en tellen op:

grootheid waarde abs. fout %-fout
V (mL) 21,50 0,05 0,2
c (mol/L) 0,1075 0,0005 0,5
maatkolf (mL) 100 0,05 0,05
pipet (mL) 25 0,02 0,08
m (g) 13,6952 0,0005 0,004
maximale %-fout:     0,83
middelbare %-fout:     0,55

 

De maximale %-fout is 0,83% Afgerond: 0,8%.

De geschatte maximale fout is dan: 0,8% van 4,0537 = 0,03.  We ronden dan af op de 2e decimaal en het ethaanzuurgehalte is: (4,05 ±0,03)%.

Gebruiken we de middelbare %-fout:  0,55% van 4,0537 = 0,02.  ook dan ronden we af op de 2e decimaal: (4,05 ±0,02)%.

 

Middelbare %-fout

Bij het optellen van de maximale %-fouten doen we als of alle fouten samenwerken en in dezelfde richting werken. Dit zou wel erg toevallig zijn. Toevallige fouten kunnen elkaar ook opheffen. De optelmethode die daar rekening mee houdt is die de wortel uit de kwadratensom neemt.

Dus:  0,22 + 0,52 + 0,052 + 0,082 + 0,0042 = 0,299   En daar de wortel weer uit: √0,299 = 0,55%

 

Conclusie

* Je ziet dat de foutschatting in de NaOH-concentratie het grootst is en de meeste invloed heeft. Als je de kwaliteit van de bepaling wilt verbeteren moet je je dus richten op de precisie van de titrant-concentratie.

* Je ziet dat de fout in de balans zo klein is dat hij geen gewicht in de schaal legt. In dit geval kun je net zo goed (en met minder werk) 1/4e deel afwegen en geen verdunning  maken ....

zuur

  pKz
perchloorzuur                    HClO4            <0        
waterstofjodide HI <0
waterstofbromide HBr <0
zwavelzuur  H2SO4  <0 
chloorzuur  HClO3  <0
picrinezuur  (NO2)3C6H2OH   0,38
trichloorazijnzuur CCl3COOH  0,70
joodzuur  HIO3 0,78
oxaalzuur (1) (COOH)2 1,25
dichloorazijnzuur  CHCl2COOH  1,35
perjoodzuur HIO4  1,64
maleïnezuur (1) HOOCHCHCOOH  1,92
zwaveligzuur H2SO3  1,85
waterstofsulfaat-ion HSO4-  1,99
fosforzuur H3PO4  2,16
amino-azijnzuur  (1) +H3NCH2COOH  2,35
chloorazijnzuur ClCH2COOH  2,87
wijnsteenzuur (1) C2H2(OH)2(COOH)2  3,0 
waterstoffluoride HF  3,20
salpeterigzuur HNO2 3,25
mierezuur (methaanzuur)  HCOOH  3,75
oxaalzuur (2) -OOCCOOH 3,81
2-hydroxypropaanzuur (melkzuur) CH3CHOHCOOH 3,86
barnsteenzuur (butaandizuur) 1 HOOCCH2CH2COOH  4,20
benzoëzuur (benzeencarbonzuur) C6H5COOH 4,20
wijnsteenzuur (2) HOOC(CHOH)2COOH   4,34 
aniliniumion C6H5NH3+  4,87
azijnzuur (ethaanzuur) CH3COOH  4,76
boterzuur (butaanzuur)  CH3CH2CH2COOH 4,83
propionzuur (propaanzuur)  CH3CH2COOH  4,87
barnsteenzuur (butaandizuur) 2  HOOCCH2CH2COO-  5,60
maleïnezuur (2) HOOCCHCHCOO-  6,23
koolzuur (1) [H2CO3 6,35
diwaterstofsulfide (1) H2 7,05
waterstofsulfiet-ion HSO3-  7,21
diwaterstoffosfaat-ion  H2PO4-  7,21
diethanolammonium-ion  (HOCH2CH2)NH2+  8,88 
trimethylammonium-ion  (CH3)3NH+  9,80
boorzuur (1) H3BO3  9,27
ammoniumion  NH4+  9,25
waterstofcyanide  HCN  9,21 
ethanolamine  HOCH2CH2NH3+  9,50
aminoazijnzuur (2) +H3NCH2COO-  9,78
fenol C6H5OH  9,99 
koolzuur (2) HCO3-  10,33
methylammoniumion CH3NH3+  10,66
ethylammoniumion  C2H5NH3+  10,65
dimethylammoniumion  (CH3)2NH2+  10,73
diethylammoniumion  (C2H5)2NH2+  11,00
boorzuur (2) H2BO3-  12,74 
monowaterstoffosfaat-ion HPO42-  12,32
waterstofsulfide  HS- >14

 

Hoe kleiner de  pKz hoe sterker het zuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
stof formule molaire massa (g/mol)
ammoniak NH3 17,03
ammoniumchloride NH4Cl 53,49
ammoniumdichromaat (NH4)2Cr2O7 252,06
ammoniumijzer(II)sulfaathexahydraat (Mohrszout) (NH4)2Fe(SO4)2.6H2O 392,13
bariumchloride BaCl2 208,24
ethaanzuur (azijnzuur) CH3COOH 60,05
ethaandizuurdihydraat (oxaalzuur) (COOH)2.2H2O 126,07
benzeencarbonzuur (benzoƫzuur) C6H5COOH 122,12
calciumcarbonaat CaCO3  100,10 
triwaterstoffosfaat (fosforzuur)  H3PO4  98,00 
kaliumchromaat K2CrO4  194,19 
kaliumdichromaat  K2Cr2O7  294,19 
kaliumhexacyanoferraat(II)  K4Fe(CN)6  368,35 
kaliumhexacyanoferraat(II)trihydraat K4Fe(CN)6.3H2 422,39 
kaliumhexacyanoferraat(III)  K3Fe(CN)6  329,26 
kaliumjodaat  KIO3  214,00 
kaliumnitraat  KNO3  101,10 
kaliumpermanganaat  KMnO4  158,00 
kaliumsulfaat  K2SO4  174,26 
kaliumwaterstofftalaat  KHC8H4O4  204,44 
koper(II)sulfaat   CuSO4 159,60 
koper(II)sulfaatpentahydraat  CuSO4.5H2  249,68
magnesiumsulfaatheptahydraat  MgSO4.7H2 246,47 
natriumcarbonaat  Na2CO3  105,99 
natriumcarbonaatdecahydraat (soda) Na2CO3.10H2 286,14 
natriumchloride  NaCl  58,44 
natriumnitriet  NaNO2 69,00 
natriumoxalaat  (COONa)2  134,00 
natriumsulfiet  Na2SO3  126,04 
natriumsulfietheptahydraat  Na2SO3.7H2 252,14 
natriumtartraatdihydraat  Na2C4H4O62H2 230,08 
natriumtetraboraatdecahydraat (borax)  Na2B4O7.10H2 381,37 
ijzer(II)sulfaatheptahydraat FeSO4.7H2 278,01 
zilvernitraat  AgNO3  169,87 
waterstofchloride  HCl  36,46 
waterstofnitraat (salpeterzuur)  HNO3  63,01 
diwaterstofsulfaat (zwavelzuur)  H2SO4  98,07